Пећи за кухињу од цигле (36 фотографија) – атмосфера магије у вашој кући

Преостало у прошлом веку, руска пећница у кухињи сада доживљава изванредни бум оживљавања! И то није изненађујуће, јер има много предности - од ексклузивног дизајна до бројних незаменљивих функција у свакодневном животу. Стога смо одлучили да заслужује посебан чланак.

Древна руска пећ с лежајем и нишама на дрвеном туту

Древна руска пећ с лежајем и нишама на дрвеном туту

Карактеристике

Руски штедњак у унутрашњости кухиње ствара удобност у целој кући, а његова употреба је много економичнија од употребе гаса. Наравно, и то захтијева више бриге за себе, али то се надокнађује својим јединственим предностима и способностима. Али пре него што их размотримо, хајде да причамо о дизајнерским карактеристикама.

Модерна пећница за кухињу може бити од следећих типова:

 1. Грејање;
 2. Кување;
 3. Комбиновани (грејање и кување).

Комбиниране пећнице су дизајниране за грејање куће, кување, печење хлеба и грејање воде. Кухињска комора у таквим пећима, по правилу, налази се у дубини структуре и има гасни праг - зид између уста и коморе за кување. С обзиром на то, сировина за гориво остаје дуже испод лука и чврсто сагорева.

У пећи су обично две димне клапне, обавезна свиња, која је такође постављена од цигле на поткровљу. Основа целокупне конструкције је - туторство. Поред тога, данас није неуобичајено, а кухиња је пећница, плоча за кување, камин, бројне нише и полице за чување посуђа. Да, ви можете сами видети све гледајући фотографију испод.

Изградња са плочом и пећницом

Изградња са плочом и пећницом

Штедњак са пећницом, плочом за кување и куполом

Штедњак са пећницом, плочом за кување и куполом

Штедњак-камин

Штедњак-камин

Користите

У старим часовима су говорили: "Обавите нас као мајка" - без тога није било могуће замислити живот у селу. Треба истаћи, а до данас је у многим потопљеним кућама остала у стању да јој угоди угодном и благом топлином. Да ли вам је потребан штедњак у приградској или сеоској кући? Данас скоро сви имају гасне пећи и ултрамодерне грејалице, али и поред тога, руски пећи остају јединствени и незаменљиви елемент у кући. За такав штедњак су дрвене полице за кухињу савршене.

Луксузан завршетак!

Луксузан завршетак!

 • Кување. Пиво, пржите, расте, "мучите", печите, суве бобице и печурке - све је могуће овде! И јела су једноставно укусна и корисна. Најважније је заложити одговарајућа јела, покер за мешање угља и штапића.
 • Грејање. Пећ на дрва за кухињу равномјерно грија целу кућу, акумулира топлоту и даје га постепено, већ неко вријеме. За разлику од других врста пећи, пећница на дрвету зрачи благу топлоту, тако да кућа ствара изузетно угодну климу. Ово се може објаснити чињеницом да се опека не загрева до веома високих температура, као што су челичне или ливене површине. За структуру опеке могуће је да се мазите након зимске шетње и брзо се загрејте.
 • Третман. Кухињска пећ, направљена од опеке, може не само да се хране и загрева, већ и да оздрави. Као што знате, топлота која долази од цигле има лековита својства, која су одлична за бол у зглобовима и прехладама. Због тога је у прошлим временима на пећима волео да ужива и спава од малих до старих. Иначе, данас можете наручити или положити своју пећницу с каучем.
 • Други позитивни аспекти. Грејање дрвета је поуздано, јефтино и једноставно. Савремена кухиња пећ на дрва заузима мало простора, троши неколико дрва и може се користити 20-30 година пажљиво. Поред тога, такав руски рад сигурно ће постати украс и понос цијеле куће!

Смештај

Као што је већ речено, пећи за цигле могу бити грејање, гријање и кување и комбиноване. Дакле, локација за уређење таквог дизајна изабрана је на основу његове намјене.

 • Пећ за грејање је најбоље постављена у сред просторије - тако да ће сваки зид дати топлоту, што ће у већој мјери загрејати просторију. А ако је структура једна или две стране поред улице, онда ће његова ефикасност знатно смањити.
 • Наравно, боље је ставити комбиновану рерну у кухињу.
Комбинована конструкција

Комбинована конструкција

Савет! Пре почетка зидања, било би добро изградити одређени модел пећи, или једноставно, да се вежбате. Затим ће бити вештине зидања, и могу се видети погрешно израчунавање.

Масонри

У овом чланку ми нећемо сликати све нијансе овог лабора, индивидуалног, али врло занимљивог процеса. Хајде да размотримо само опште карактеристике приликом инсталације.

Дакле, мало инструкција:

 • Размак између спратова и новац кров димњака цеви мора да буде мања од 15 цм. Након тога аспект узети у обзир, неопходно је да се обележи место под бази пећи. Боље је учинити нешто више од остатка дизајна.

Важно! Фондација мора бити водоотпорна.

 • Зидови могу бити веома различити: на пример, са празним шавовима или квачилом за обрезивање.
 • Опека се полаже у складу са жељеном дебљином зидова. Могу се поставити као једна цигла, а пола или ¾.
 • За изградњу објекта препоручује се одабир посебне пећи опеке (црвена цигла или чврста твар). Без изговора, не може се користити опека из демонтираних зграда, клајди блокова и прорезаних цигли!
Опека од цигле

Опека од цигле

 • Полагање почиње са првим редом, који лежи без решења. У овој фази, опеке су изравнане, одређени су предњи зид и локација сваке од врата. Затим је цигла већ "посадјена" на малтер.
 • Током инсталације морате стално пратити исправност зидова. Требало би строго вертикално. Посебну пажњу треба посветити угловима - писменост њиховог изгледа утиче и на остатак посла.
Распоред пећи

Распоред пећи

Помоћ! Стари вешти мајстори користе низ као вертикалну референтну тачку у процесу полагања - по њиховом мишљењу, ово је најприкладнији начин избјегавања грешака.

 • Затим, у зависности од изабраног модела дизајна, одређују се места за комору за сагоревање, панели пепела и пепела. Треба напоменути да се обично пухало поставља након трећег реда зидања, па чак и кроз ред - пепео. А тек онда је инсталирана пећ. Али постављање пећи кров почиње изнад пећи, након другог реда цигле.
 • Приликом постављања димњака, потребно је обезбедити посебан вентил, који се без проблема мора прилагодити.

Заврши

Када се пећница загреје, опека и завршни материјал се шире. Али главни проблем је што се оне шире на другу величину. Зашто се ово дешава? Пре свега, због разлике у коефицијентима топлотне експанзије ова два материјала. Друго, због инерције пећнице зидова загревање - то јест, у време када је завршни слој је још увек прилично хладно, цигла је активно проширила. Стога, ако је цигла чврсто, па чак и чврсто у контакту са завршном слоју, други сој - не побегне. Било је случајева када су се плочице за плочице пробиле у два случаја када се користе веома јака решења. Држите то на уму.

1

Па, од свих постојећих врста завршних обрада, желимо да истакнемо следеће:

 • Најјефтинији вид украшавања које красе кухињски гори пећ на дрва - а багрема и дауб (неравномерно примењује малтер са руком обојен или креченог). Оваква декоративна облога може имати мале пукотине, али имају само површну "привремену" природу и не изазивају никакве проблеме. Уопће не можете да обратите пажњу на то. А у модерној кухињи, ова завршница може бити прави "истакнути", подсећа на добре старе дане.
Пример каде за блато

Пример каде за блато

 • Плочице су још једна варијанта регистрације спољне површине дизајна. Ови керамички производи су причвршћени за зидове помоћу сидра. Могу бити само бели, обојени или имати различиту површину за олакшање. Можда плочица - то је најскупљи тип пећи заврши данас (чак постоје неке комплете плочица, за које је цена је неколико пута скупља од пећи). Кухињски кауч савршено се уклапа у унутрашњост са руским штедњаком.
Завршна обрада плочица

Завршна обрада плочица

Декорација плочицама је права уметност!

Декорација плочицама је права уметност!

Речи овде су сувишне!

Речи овде су сувишне!

 • Лепа цигла - не издржава директни пламен, али као украс је веома погодан. Строго говорећи, уопште не постоји завршни слој, тако да једноставно ништа не пада!
Обратите пажњу - неки делови пећи су украшени другом циглом

Обратите пажњу - неки делови пећи су украшени другом циглом

 • Пећи на дрва за кухињу могу се завршити са другим материјалима: плочице, позадине на гипсу, камене плочице. Али по нашем мишљењу, све ове опције су непрактичне.
 • Одвојено, неопходно је рећи о савременом решењу овог проблема - засебној структури рама са индентом из пећи. Дакле, око било којег пећнице, можете направити метални оквир са увлачењем за конвекцију, а затим нанијети било који декоративни негоривни материјал. Наравно, димензије конструкције ће се мало повећати, али у плану за дизајн нећете имати никаквих ограничења! Осим тога, оквир се може направити и срушити.

Епилог

У закључку, желео бих да додам да ниједан од достигнућа модерне цивилизације се не гура из свакодневног живота руског пећи људског цигле. На крају крајева, они су прилично једноставна за употребу, не захтева скупог горива и до одличан посао са свим важним функцијама (види како направити кухињски намештај у кући).

Па, ако постоји алтернативно решење за овај резултат, стара руска пећ ће остати ексклузиван и јединствени елемент декора унутрашњег простора кухиње. На "десерту", посебно за вас, припремили смо занимљив тематски видео. Пријатно гледање!

Галерија

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

94 − 93 =