Кухиња Прованса – комад хармоније

Кухиња је не мање важна од спаваће собе или дневне собе, јер ће представљати укусе и жеље домаћица. Постоји много начина за трансформацију старе кухиње или стварање јединственог новог дизајна - све зависи од личних преференција.

Данас је једна од најпопуларнијих опција дизајна кухиња "Провенце Лерои Мерлин", која ће бити вредна украшавања било које куће или стана.

Провансова кухиња

Кухиња у стилу Провансе

Прованса у унутрашњости

Прованса, јер стил дизајна потиче из Француске - на француском, реч "Прованса" значи "покрајина". Генерално, овај стил подразумева стварање провинцијске атмосфере у просторији која ће јој дати посебан "село".

Идеалан је за љубитеље природне једноставности и донекле грубе, али истовремено и јединствене атмосфере.

Израда унутрашњег дизајна кухиње у стилу Провансе - ово је рад професионалца, пошто овај процес садржи пуно нијанси и захтева присуство одређеног знања.

Али у сваком правилу постоје изузеци - поштовање наших препорука и показивање маште, можете декорирати кухињу без помоћи дизајнера по вашој дискрецији. Наше упутство + видео о томе како креирати кухињу у стилу Провансе својим рукама помоћи ће вам да постигнете жељени резултат.

Боја палете

Провенце цуисине лероеа мерлен

Боје Провансе

Стил Провансе карактерише неколико компоненти, међу којима су:

 • морски талас;
 • сунце;
 • природа;
 • травнате ливаде.

Из овога, при избору боје за ентеријер, пожељно је користити топлу боју и нијансе.

За декорацију, идеалне су следеће боје:

 • златни;
 • песак;
 • крем;
 • наранџасто;
 • сенф, итд.

Поједини елементи могу се обојити у благо плавој или природној зеленој боји.

1

Обрати пажњу!
Треба напоменути да се боје као што су наранџасто, жуто и црвено могу користити само у облику "запаљених" нијанси - Прованса не толерише прекомерно осветљење и сјај.
Боје, старије под утицајем сунчеве светлости - основа овог стила.

Зидна декорација

плочице за кухињску провансацију

Кухиња у стилу Прованса - фотографија

Прованса карактерише сеоску атмосферу, у том погледу, претерана тежина и глаткост површине, подсећа на припадност стиловима индустријског дизајна, биће непримерен.

Постоји неколико дизајнерских решења за украшавање зидова, међу којима су најчешће следеће технике:

 • Зидови су малтерисани обичним или текстурним малтером. Када се завршава наноси се намерно безбрижно, на мјестима може бити непланираних парцела и неправилности - опћи изглед зидова треба створити утисак непрофесионалног завршетка;

Напомена!
Утисак нехата, који ствара завршетак, не би требало да значи стварни непрофесионализам.
Све мора бити промишљено и одговара заједничкој линији. У супротном, ризикујете хаос и реквизите.

 • Кухиња Прованса је обложена плочом од природног дрвета. У ту сврху, погодна је дрвена облога класичног дизајна, без укривљених углова и рамена.
  Након облога, дрво се може обојити - у већини случајева користи се бела боја или одржава се природни тон;

За информације!
За плочице пожељно је одабрати дрво не тако високог квалитета - нека храпавост и храпавост ће погодно сјенити једноставност и природност унутрашњости

 • Такође, провансална кухиња може бити обложена природним каменом или декоративним опеком. Неопходно је одабрати камење природном текстуром, избегавајући вештачење и ригор облика;

Обрати пажњу!
Облога зидова са циглом или природним каменом дати утисак једноставности, али истовремено ствара атмосферу уредности.
Остаци малтера на облогу и прекомерни хаос ће произвести прилично негативан утисак.

Сек

Провансална кухиња

Прованса у кухињи са дрвеним подовима

Спрат у овом стилу може бити дрвени или поплочан.

 • Са дрветом у овом случају све је готово исто као у случају зидова - не узимајте превише глатке и глатке плоче.
  Сузаност и природност биће у вашој предности. Могу бити и природне боје и обојене у браон, песком и другим бојама овог спектра.
 • Плочице за кухињу Прованс се најчешће користи са закривљеним угловима, али овде су друге опције могуће да ће вам ваша фантазија рећи. Боја плочице је пожељно бледо браон или теракота. Када изаберете плочицу за кухињу, требали бисте да изаберете грубију текстуру.

Занимљиво је знати!
За под у стилу Провенце, материјали као што су: ламинат, линолеум, тепих и паркет дефинитивно нису погодни. Они ће прекинути визуелну перцепцију овог стила и не уклапати се у велику слику.

Врата и прозори

Врата у овом стилу треба да буду искључиво дрвена - најчешће су обојена бијелом бојом и украшена ручним резбарењем.

Након сликања, вештачки је стар, дајући утисак племените антике. Прозори - велики и лагани, обојени бијелим или другим светлим бојама. Материјал за рамове такође треба да буде дрво.

Намештај

Провансова кухиња

Оригинална кухиња у стилу Провансе

Кухињски намештај Прованса може бити:

 • Дрвени;
 • Вицкер;
 • Ковани метали.

Упркос чињеници да је цијена дрвета довољно висока, употреба замјеника ће бити неадекватна. Такви материјали као што су пластика, МДФ, иверица и остали у овом ентеријеру се не користе. Немојте користити савремени намештај - у овом стилу се цене једноставност и уредност.

Табела

Кухињски сто Прованс је епицентар целог ентеријера - материјал за његову производњу треба да буде природно дрво, које носи печат времена.

Најчешће, дрво је вештачки старано, а затим нанети мат лак - сјај у овом случају ствара нежељени утисак. Једноделни метални стол неће бити врло прикладан, али фина нога се савршено уклапа у унутрашњи простор.

Кухињски сет

Кухињски сет Прованса такође мора бити израђен од дрвета. Вештачко сазревање дрвета, ручно резбарење и декорација са кованим металним елементима за антику ће га учинити органским додатком унутрашњем унутрашњости.

Главна боја за слушалице може да служи као бела боја и разне топле боје, у зависности од опште предиспозиције. Такође можете користити боју природне површине лакираног дрвета.

Столице

Столице могу бити од кованог метала, дрвета или ткања. Овде све зависи само од сопствених жеља и изабране линије.

Међутим, без обзира коју посебну опцију волите, оне би требале бити једноставне и без претеране тежине.

Додатна опрема

кухињски сто

Додатна опрема у стилу Провенце

Није никаква тајна да посебну атмосферу у соби углавном ствара различита додатна опрема. Да бисте створили осећај боравка у покрајини, можете користити украсе попут плетених салвета, украшених столњаци и тканих ваза. Стене могу бити украшене плочицама са сликама, сликама са мртвим животињама и сувим букетом дивљих цветова.

Украсни предмети не би требали бити превише светли и ухватити ваше око. Нека варијација је сасвим прикладна, али само у лаганом, невсиљивом облику, који ће својим присуством ревитализовати унутрашњост, а не вриштати о себи. У принципу, сва додатна опрема треба да створи атмосферу удобности, једноставности и топлине.

Расвета

Провансалну кухињу треба искључиво бити освијетљен лустери или сцонцес, нема мјеста за уграђено освјетљење.

Извори осветљења су израђени од кованог гвожђа, а њихова лампе су текстилни или текстилни предмети са орнаментом који ће омекшати и распршити сувише јако свјетло. Немојте бирати стаклене или пластичне лустере - у овом случају њихово присуство ће бити неприкладно.

Резултат

Стиле Провенце за кухињу - ово је једно од најчуднијих, али истовремено и јединствених могућности дизајна. Уз њену помоћ у живот ћете унети једноставност природе и топлину сунчаног дана. Наш савет ће вам помоћи да усмерите своју машту у правом смеру и да постигнете достојан резултат сопствених напора.

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 73 = 75