Modul dapur (42 foto): jenis dan saiz mereka

Modul untuk dapur - penyelesaian kekal sesuai untuk kebanyakan bilik dapur

Modul untuk dapur - penyelesaian kekal sesuai untuk kebanyakan bilik dapur

Di pasaran moden, kebanyakan set dapur dicipta secara modular. Sebagai contoh, modul dapur dihasilkan di Ikea, Scavolini, LUBE Cucine, Binova, Eggersmann, Scavolini, Rotpunkt, Berloni dan kilang-kilang lain.

Terima kasih kepada modul dapur, rak, jadual, anda secara kompeten boleh mengatur ruang dapur dan setiap perkara akan berada di tempat yang paling mudah untuk penyimpanan.

Dimensi dan kelengkapan modul dapur

Fungsi utama kabinet dapur, meja dan modul adalah penyimpanan peralatan dapur. Bilik dapur yang dirancang dengan betul tidak meninggalkan jurang yang tidak perlu, setiap kabinet atau jadual menjalankan fungsi khususnya.

Meja dapur dan kabinet berbeza-beza mengikut reka bentuk. Dimensi modul dapur dipilih mengikut kehendak pelanggan.

Lebar adalah salah satu ciri yang paling penting dalam modul dapur. Pengeluar yang berbeza mempunyai langkah dimensi mereka sendiri: dari 5 hingga 20 cm, dan sebagainya, dan lebar modul akan sentiasa berganda. Sebagai contoh, satu kilang mengeluarkan kabinet dapur dengan lebar 40, 80 dan 120 cm, dan yang lain - 45, 60 dan 90 cm.

Ambil perhatian ini apabila anda mula memilih peralatan terbina dalam dan menentukan panjang alat dengar untuk dapur. Ketuhar yang mewah mungkin tidak sesuai dengan loker kegemaran anda atau anda tidak dapat memasang headset dengan rapat - akan ada jurang (5-15 cm).

Modul siap sedia untuk dapur - kami mencipta reka bentuk bilik dengan tangan kami sendiri

Modul siap sedia untuk dapur - kami mencipta reka bentuk bilik dengan tangan kami sendiri

Anda perlu tahu! Untuk hari ini tidak ada saiz standard pembuatan perabot dapur.

Barisan bawah modul

Kabinet lantai mempunyai beberapa nama - kabinet bawah, kabinet, modul lantai dan pangkalan. Mereka meletakkan di lantai - pada kaki hiasan atau teknikal, ditutup dengan socle.

Dalam kebanyakan kes, kabinet lantai direka untuk menyimpan peralatan dapur besar dan berat, serta peralatan terbina dalam, kerana kedalamannya meningkat (60 cm), berbanding kedalaman kabinet (40 cm). Di bawah perintah itu, modul dapur apa-apa kedalaman dibuat.

Oleh itu, mari lihat setiap modul dengan lebih terperinci:

 • Curbstone standard. Di dalam - rak, di luar - pintu. Modul dapur ini biasanya menyimpan peralatan dapur bersaiz besar (periuk, kuali) dan makanan.
 • Modul dengan laci. Pilihan pengeluaran: jenis laci yang sama dari atas ke atas atau di atas kotak kecil untuk barang-barang kecil, dan dari bahagian bawah - seksyen laci yang besar (di bawah pasu, botol, kotak tinggi, dan lain-lain).
Kabinet dapur dengan mekanisme yang boleh ditarik balik

Kabinet dapur dengan mekanisme yang boleh ditarik balik

Perlu diketahui bahawa laci tidak selalu direka untuk menyimpan dapur dapur. Banyak kilang menghasilkan modul dengan kotak besar, mereka boleh menampung panci dan botol besar.

 • Locker gabungan. Di atas - laci, dari bawah - rak dengan lipat atau pintu berayun. Dalam modul ini, anda boleh menyimpan item kecil dan besar.
 • A curbstone di bawah sink. Selalunya berongga di dalam dan tidak ada dinding belakang (kadang-kadang tidak ada bawah). Di dalam sink dan pengadun menyambung paip kumbahan dan paip air, serta penapis di bawah air dan / atau mesin pencincang untuk sisa makanan. Sekiranya ada ruang yang tersisa, tong sampah boleh dipasang di bawah sinki (pilihan lain: bekas di dalamnya dipasang pada pintu).
 • Kabinet untuk peralatan terbina dalam. Di kabinet dengan meja atas, anda boleh meletakkan ketuhar (dan tidak semestinya dengan permukaan memasak), mesin basuh pinggan mangkuk, microwave, peti sejuk atau peti sejuk kecil, dsb.
Foto peralatan terbina dalam

Foto peralatan terbina dalam

Perhatikan pemilihan peralatan untuk pematuhan dengan dimensi peranti dan dimensi dalaman kabinet.

 • Kabinet akhir dianggap jenis modul berasingan. Modul akhir boleh menjadi lantai dan dinding. Mereka mewakili, dari diri mereka sendiri, segitiga di satu pihak meruncing, tetapi mungkin terdapat reka bentuk lain. Kebanyakan mereka mempunyai fasad yang bengkok. Modul ini melaksanakan beberapa fungsi: menghiasi perabot dan kerana ketiadaan sudut tajam memberikan keselamatan.

Kabinet dinding di dinding

Kabinet gantung untuk dapur juga dipanggil: loker loker atau rak, dapur atau rak dinding, modul berengsel atau rak, dll. Jadi, kita akan bercakap tentang modul dapur atas. Biasanya, kabinet tergantung tidak terlalu besar dan agak ringan.

Apa itu:

1
 • Papan leper untuk hidangan. Di luar - pintu, di dalam - rak. Di dalam cawan modul dapur, teko, mangkuk gula dan plat sentiasa disimpan. Jika pintu modul ini adalah kaca, maka hidangan mestilah diletakkan dengan baik di atas rak.
Modul teratas dengan pintu kaca

Modul teratas dengan pintu kaca

  Untuk maklumat. Modul teratas sering dilengkapi dengan pintu lipat atau gelongsor. Mereka adalah lebih selamat dan lebih mudah swing, kerana mereka bangkit, atau bergerak ke belakang.

 • Papan laci dengan pengeringan. Dipasang di atas sink. Ia direka untuk hidangan yang baru dibasuh. Kepada kabinet tidak membengkak dari dalam, ia dikendalikan oleh pengeringan khas di bawah cawan dan pinggan, dan juga dengan dulang untuk air yang mengalir dari mereka. Dalam model tertentu, terdapat rak untuk span, berus dan pembersih.
Kabinet modular dengan pengeringan

Kabinet modular dengan pengeringan

 • Rak terbuka. Pada rak seperti itu, masukkan cenderamata, balang rempah, piring yang indah, dan sebagainya. Selalunya rak dapur ini hanya melaksanakan fungsi hiasan.
Rak terbuka dengan warna-warna terang

Rak terbuka dengan warna-warna terang

Untuk maklumat. Digunakan, rak terbuka sangat mudah - hanya menjangkau untuk mencapai objek yang dikehendaki. Satu-satunya kelemahan di permukaan mereka dengan cepat dikumpulkan habuk.

Kes Lajur

Kabinet dapur yang tinggi dipanggil berbeza: tiang, tiang, kabinet tinggi, kes kabinet-pensil. Kini almari ini dianggap sebagai salah satu modul dapur yang paling bergaya, tetapi ia direka khas untuk bilik-bilik yang luas - di dapur kecil mereka mengurangkan ruang.

Di set dapur adalah kabinet yang sangat popular

Di set dapur adalah kabinet yang sangat popular

"Lajur" digunakan untuk tujuan yang berlainan. Beberapa model mereka direka untuk membina peti sejuk besar, yang lain tersumbat dengan rak dan bahagian menarik untuk makanan dan perkakas.

Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, kabinet yang tinggi adalah universal: di bahagian bawah dan atas mereka terdapat kotak dan rak, dan di tengah-tengah ada peralatan rumah terbina dalam. Selalunya microwave atau oven.

Pulau dapur. Dalam erti kata lain, ia juga boleh dipanggil modul dapur. Tetapi dalam kebanyakan kes, pulau itu dibuat daripada beberapa modul, yang direka untuk fungsi yang berbeza, dan digabungkan di tengah-tengah dapur menjadi struktur yang berasingan.

Pulau untuk dapur

Pulau untuk dapur

Bahan untuk modul dapur

The "wajah" set dapur mana-mana, tentu saja, fasad. Apa yang mereka buat?

Pertimbangkan pilihan:

 • dari cip kayu yang ditekan (DSP). Bahan ini tahan kelembapan, habuk, kotoran, perubahan suhu, mudah dibersihkan.
 • dari fail kayu. Bahan ini bukan sahaja kelihatan cantik, tetapi juga sangat tahan lama. Dapur sedemikian dianggap paling dipercayai, namun, harga itu adalah pengesahan.
 • dari plat plastik. Plastik boleh menjadi warna yang berbeza dan dengan corak apa pun. Dan juga meniru pelbagai bahan semula jadi (marmar). Permukaannya adalah matte atau berkilat.

Kesimpulannya

Kami berharap dari artikel kami, anda boleh mendapatkan maklumat yang diperlukan mengenai modul dapur apa. Terutama untuk anda di laman web kami mencatatkan video, ia akan menjadi arahan bebas apabila memilih modul dapur untuk dapur anda.

Galeri

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 9