Reka bentuk bilik digabungkan dengan dapur (48 foto). Petua dari pakar

Dalam perjuangan untuk ruang hidup, atau hanya dalam mengejar fesyen di pangsapuri bangunan berbilang tingkat, mereka membuat perancangan semula, memecah sekatan dan menyatukan bilik. Kini kita akan mempertimbangkan bagaimana untuk merancang bilik yang digabungkan dengan dapur - sisi teknikal dan etika isu ini.

Dapur - digabungkan dengan bilik. Reka bentuk dalam warna-warna achromatik

Dapur - digabungkan dengan bilik. Reka bentuk dalam warna-warna achromatik

Gabungan bilik. Ciri Reka Bentuk

Projek siri apartmen dua bilik II-29-03

Projek siri apartmen dua bilik II-29-03

Tata letak pangsapuri (terutamanya semasa tempoh pembinaan Soviet) paling sering dirancang sedemikian rupa sehingga dapur ternyata melalui dinding dengan bilik dan mereka tidak dipisahkan oleh dewan masuk. Dan ini rumah jenis ini yang mempunyai peluang untuk menghasilkan kombinasi bilik dan dapur tanpa melanggar norma-norma teknikal pembinaan, kerana hanya sekatan yang harus dibongkar tanpa menyentuh dinding galas.

Cadangan. Semua orang tahu bahawa arahan mengenai operasi tempat tinggal tidak membenarkan perubahan premis yang sewenang-wenang, termasuk pembongkaran partisi. Perintah ini dibuat untuk mengelakkan kemalangan di rumah dan premis. Faktanya ialah dalam beberapa projek, dinding yang memisahkan bilik-bilik boleh menjadi pembawa dan perobohannya akan menyebabkan kemunculan keadaan kecemasan seluruh rumah. Di samping itu, perobisan dinding galas boleh menyebabkan penyumbatan lantai, yang berbahaya untuk kesihatan dan kehidupan, di sekitar kawasan orang ramai. Oleh itu, untuk pembangunan semula apartmen, anda perlu mempunyai pengetahuan mengenai reka bentuk rumah anda, atau kebenaran pihak berkuasa yang sesuai.

Bacalah juga mengenai ciri-ciri menggabungkan ruang tamu dan dapur.

Pemisahan maya

Pembahagian maya bilik semi-gerbang

Pembahagian maya bilik semi-gerbang

  • Jika anda menggabungkan bilik tangan dengan dapur, ia tidak bermakna bahawa anda akan mempunyai ruang makan jenis berek, sebaliknya, seperti persekutuan perlu membawa daya tarikan tertentu ke pedalaman apartmen. Walau apa pun, tetapi ruang harus dibahagikan kepada zon dan salah satu langkah reka bentuk dalam kes ini adalah separa gerbang. Unsur seni bina seperti ini, meninggalkan bilik holistik, menekankan sempadan antara ruang kerja (dapur) dan tempat berehat (ruang tamu).
Batasan maya ditentukan oleh sekatan kecil

Batasan maya ditentukan oleh sekatan kecil

  • Bagaimanapun, ini tidak perlu menjadi elemen yang berbentuk busur - anda boleh menggunakan partition kecil untuk perbatasan maya wilayah. Ini partition mungkin kelihatan suka untuk menyertai dinding utama ruang, dan pusat itu akan petikan itu, seperti dalam gambar di atas. Lebih-lebih lagi, dalam kes ini anda tidak perlu berurusan dengan apa-apa perubahan khas dan pembongkaran - anda boleh menggunakan bata partition lama, membatalkan hanya bahagian tengah itu.
Pemisahan wilayah di siling

Pemisahan wilayah di siling

  • Menunjukkan sempadan antara zon dapur dan ruang tamu boleh berada di siling. Ia adalah mencukupi untuk membuat halangan kecil eternit 30 hingga 40 cm tinggi (dengan fungsi ketinggian keseluruhan siling) dan menghiasi langsir dan / atau sistem lampu ceruk.

Lihat juga varian lain dari ruang tamu moden di ruang tamu yang digabungkan dengan dapur.

Bar counter sebagai partition

Bar counter sebagai partition

  • Versi lain dari partition maya - bar, memisahkan kawasan kerja dapur dari ruang tamu. Sudah tentu, harga seperti unsur adalah lebih tinggi daripada poluarki yang sama, kerana rak memerlukan sesuatu untuk melapisi, dan juga menghabiskan wang di atas meja, tetapi, untuk parafrasa kata, anda boleh mengatakan bahawa permainan ini adalah bernilai lilin. Dan, jika anda memutuskan untuk menggabungkan dapur dengan bilik, maka pilihan reka bentuk ini mungkin boleh dipanggil yang paling berjaya dan logik.

Pemisahan perabot, cahaya dan warna

Ruang tamu dipisahkan dari dapur dengan sudut lembut

Ruang tamu dipisahkan dari dapur dengan sudut lembut

  • Untuk menggabungkan dapur dengan ruangan itu kelihatan tidak mengganggu, wilayah boleh dibahagikan perabot, contohnya, menggambarkannya dengan sudut lembut. Selain itu, pinggir maya seperti ini boleh berfungsi sebagai meja makan atau sepasang kerusi berlengan, ditempatkan pada sudut khayalan.
Penggunaan lampu untuk membezakan zon

Penggunaan lampu untuk membezakan zon

  • Untuk membezakan zon di bilik bersatu boleh melalui lekapan. Jadi, di perkhidmatan anda terdapat banyak produk lampu, yang dibina ke dalam siling, gerbang dan dinding, diikat ke siling dan dinding dalam keadaan tergantung, dan mungkin juga diturunkan dengan cara pemegang ke meja sangat.
Dapur - ruang makan - ruang tamu. Pencahayaan

Dapur - ruang makan - ruang tamu. Pencahayaan

  • Setiap kumpulan lekapan hendaklah dikawal dengan autonomously, konvensional atau relay switch atau remote control (DPU). Dan jika di dalam satu bilik gabungan untuk menyerlahkan setiap zon secara berasingan, ia akan mewujudkan kesan jumlah yang besar, dan ini adalah salah satu sebab utama penyatuan.
Menggunakan Warna untuk Perbatasan Maya

Menggunakan Warna untuk Perbatasan Maya

  • Merancang gabungan dapur dan bilik dan reka bentuk mereka tidak boleh dibiarkan tanpa memperhatikan penggunaan keupayaan warna yang besar. Perhatikan bagaimana ringkas dan bersahaja lantai dibuat di antara kawasan di atas gambar di atas - jubin abu-abu di dapur dan lamina berwarna coklat di ruang tamu. Tetapi ini terpakai bukan sahaja untuk hubungan seks dan bukan hanya kepada bahagian sempadan.
Reka bentuk yang berwarna-warni dari bilik gabungan

Reka bentuk yang berwarna-warni dari bilik gabungan

  • Warna bukan sahaja dapat menjadikan bilik lebih atau kurang, malah meningkatkan atau menurunkan suhu di dalamnya. Sudah tentu, semua ini pada tahap visual dan maya, tetapi ini adalah seni reka bentuk yang dibina. Oleh itu, warna-warna hangat dan gelap membawa objek lebih dekat, menjadikan bilik lebih kecil dan lebih selesa, tetapi warna-warna sejuk, sebaliknya, menghilangkan benda yang kelihatan dan mengembangkan ruang.

Kesimpulannya

Merumuskan, kita boleh mengatakan bahawa reka bentuk premis gabungan adalah terbaik untuk mereka bentuk berkaitan dengan tujuan asal menggabungkan bilik-bilik. Jadi, jika matlamatnya adalah untuk meningkatkan ruang - cuba untuk mencerminkannya dengan warna dan cahaya, dan jika perubahan gaya hidup - mencerminkan ini dalam satu atau lain gaya pedalaman. Selain itu, di sini anda dapat melihat beberapa pilihan untuk menggabungkan pada klip video dan membuat pilihan anda, sesuai dengan keadaan.

Baca dan artikel lain mengenai topik pembentukan semula dapur dan pilihan pemindahan dinding.

Galeri

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

96 − = 94