Apa cuci adalah lebih baik untuk dapur (48 foto): nasihat tentang memilih

Setiap suri rumah tahu secara langsung bahawa basuh yang tidak selesa boleh mengubah proses memasak menjadi penyeksaan sebenar. Dan pernyataan ini sama sekali tidak berlebihan. Mengenai jaminan saintis, kira-kira dua pertiga urusan dapur berkaitan dengan manipulasi dengan unsur ini.

Oleh itu, keinginan untuk mencuci yang selesa, berfungsi dan bergaya adalah wajar. Tetapi bagaimana tidak boleh disalah tafsir dalam pelbagai cadangan moden?

Mesin basuh sudut - penyelesaian yang sangat baik untuk dapur kecil.

Mesin basuh sudut - penyelesaian yang sangat baik untuk dapur kecil.

Pilih dapur sinki optimum

Tenggelam dapur boleh dibuat dari batu alam atau buatan, terbuat dari keluli tahan karat atau bahkan diletakkan jubin. Membasuh dapur boleh menjadi jalan pintas atau dengan batu karang. Apabila memilih tenggelam harus berdasarkan beberapa faktor. Untuk dipandu dalam soalan ini lebih tepat semua nasihat pakar, bahan, pengeluar dan model popular. Harga dalam proses pemilihan juga bukan titik terakhir.

Dan untuk memahami apa yang harus bermula dari, perlu membuat senarai keperluan untuk produk ini:

 1. Tenggelam dapur yang terbaik sepatutnya cukup luas, kerana bukan sahaja cawan dan pinggan dibasuh di sini, tetapi juga periuk, kuali, lembaran penaik dan peralatan dapur lain yang boleh memakan banyak ruang.
 2. Rintangan kepada suhu tinggi adalah salah satu keperluan utama. Permukaan produk juga harus cukup kuat untuk menahan kejutan yang tidak disengajakan, serta kesan bahan kimia isi rumah moden. Pada masa yang sama, ia harus mudah untuk mengendalikan dan mengekalkan penampilan yang sangat baik dengan usaha minimum.
 3. Tentukan hanya sebaik sahaja anda memilih gaya dapur. Hanya dalam kes ini, produk itu secara seragam dicampur ke pedalaman, digabungkan dengan perabot dapur lain.
 4. Apabila memilih, anda mesti mengambil kira tabiat masakan keluarga anda. Ini bermakna produk apa yang digunakan dalam proses memasak, berapa banyak orang dalam keluarga, dan dengan itu, berapa banyak hidangan yang dibasuh setiap hari. Ini akan membantu anda memilih dimensi produk dan bahan dari mana ia perlu dibuat.
 5. Juga, anda harus menentukan terlebih dahulu apa jenis pengadun yang anda masukkan ke sink, item apa yang akan terletak di sebelahnya. Adakah terdapat mesin pencincang berhampiran, dan adakah anda merancang memasang penapis air?

Saiz dan kedalaman

Basuh dengan tiga mangkuk dengan saiz dan kedalaman yang berbeza.

Basuh dengan tiga mangkuk dengan saiz dan kedalaman yang berbeza.

Jawab dengan jelas soalan: "dapur dapur yang lebih baik?" Mungkin hanya jika keperluan dapur diketahui.

Sebagai contoh, jika anda memiliki dapur kecil, maka anda kemungkinan besar harus menyerahkan mesin basuh lapang dan lapang yang mempunyai dua atau tiga mangkuk. Dalam kes ini, satu penyelesaian yang sangat baik untuk masalah ialah sinki sudut.

Selalunya produk tersebut termasuk satu besar atau dua mangkuk segi empat tepat kecil. Mereka terletak sama ada dalam satu baris, atau pada sudut antara satu sama lain.

Terima kasih kepada jenis pencucian ini, anda sering boleh menggunakan sudut kosong, sedangkan produk visual seperti kelihatan lebih padat.

Selain saiz, parameter penting juga kedalaman mangkuk.

Nasihat! Jangan memilih terlalu dalam sinki, kerana ia tidak agak tidak selesa - anda perlu terus membungkuk untuk sampai ke bahagian bawahnya. Ini memberi kesan sensasi yang menyakitkan di belakang, bahu dan lengan. Jika anda memilih mangkuk yang terlalu kecil, maka tidak mungkin untuk meletakkan hidangan tinggi. Dalam kes ini, semburan gris dan air akan sentiasa jatuh di atas meja dan dinding.

Pakar percaya bahawa kedalaman optimum untuk shell adalah 150-180 mm. Dalam kes ini, anda mendapat kedua-dua basuh yang mudah dan lapang.

1

Juga, apabila memilih, seseorang harus mempertimbangkan kriteria seperti jarak antara dinding depan dan belakang produk. Sudah tentu, jarak ini harus kurang dari kedalaman kabinet dapur anda.

Borang

Jawapannya kepada soalan: "yang mencuci lebih baik untuk dapur?" Akan menjadi keutamaan peribadi anda, kerana pilihan bentuk elemen dapur ini bergantung sepenuhnya kepada anda.

Pada masa ini, beberapa syarikat dihasilkan sebagai "klasik":

 • segi empat tepat,
 • pusingan,
 • pencuci trapezoidal;

dan produk bentuk aneh, seperti dalam gambar di bawah.

Tenggelam sudut adalah bentuk yang luar biasa.

Tenggelam sudut adalah bentuk yang luar biasa.

Teknologi moden memungkinkan untuk melaksanakan sebarang idea reka bentuk, sambil mengambil kira semua ciri teknikal yang berkaitan dengan ergonomik dapur. Pilihan tenggelam paling sering ditentukan oleh pertimbangan keselesaan.

Sebagai contoh, produk bulat, mempunyai jumlah yang sama dengan cangkang bentuk lain, dalam praktiknya mempunyai kapasiti yang lebih besar. Ini mudah dijelaskan, memandangkan kebanyakan barangan dapur mempunyai bentuk bulat.

Apabila membuat pilihan, pertimbangkan juga apa bentuk mencuci yang sesuai ke dalam kawasan pedalaman anda yang paling harmoni, melengkapkannya dengan gaya.

Orang yang berbeza mempunyai konsep pencuci yang baik. Seseorang berfikir bahawa cangkerang mestilah mempunyai dua atau tiga mangkuk. Seseorang akan mencukupi dan satu:

 • Ia tidak mengatakan bahawa produk berkualiti untuk dua atau tiga mangkuk akan mempunyai kos yang agak tinggi, tetapi mangkuk tambahan sangat mudah untuk membasuh buah, sayuran, sayur-sayuran, mencairkan ikan atau daging.
 • Tenggelam dengan satu mangkuk lebih mudah dibersihkan, tetapi kurang mudah untuk mengendalikan makanan dan cuci piring.
 • Dalam kes ini, produk ini lebih mudah dan berfungsi untuk dua mangkuk. Ia adalah kerana ini bahawa cengkerang ini sangat popular pada hari-hari ini.
 • Jika kita bercakap tentang mencuci dengan tiga mangkuk, maka mereka boleh menjadi pusat kerja dapur sebenar. Sebagai peraturan, dalam cengkerang jenis ini terdapat dua mangkuk besar, di antara yang kecil.

Jalankan atau bunuh diri

Tenggelam keluli tahan karat adalah jenis produk yang paling mudah.

Tenggelam keluli tahan karat adalah jenis produk yang paling mudah.

Terdapat kedua-dua produk overhead dan mortise yang diperbuat daripada pelbagai bahan. Jenis "potongan" yang terakhir ke meja dapur, dipasang di lubang yang dibuat di dalamnya.

Biasanya, sinki sedemikian harus digunakan dalam kes-kes di mana dapur anda mempunyai meja dapur yang panjang dan indah.

 • Tenggelam boleh dipasang di atas dan di bawah kaunter atas. Ia juga boleh dipasang dengannya dalam satu tahap. Pilihan pilihan di sini bergantung kepada pilihan anda dan model produk itu sendiri.
 • Tenggelam overhead hanya diletakkan di atas kabinet seperti tudung. Model-model ini bagus untuk suite, yang terdiri daripada kabinet modul berasingan.
 • Terdapat juga jenis ketiga produk tersebut, lebih jarang berlaku. Ini adalah pencuci bersepadu, yang hanya terdapat di beberapa pengeluar. Selalunya model ini dipasang dengan permukaan permukaan meja. Ciri tersendiri mereka adalah dok yang sempurna dengan meja atas.

Sudah tentu, cengkerang itu tergolong dalam kelas premium, dan membuat pemasangan mereka sendiri adalah tugas yang agak sukar, begitu banyak orang menggunakan perkhidmatan profesional.

Sinki bersepadu moden.

Sinki bersepadu moden.

Petua untuk memilih bahan

Pilihan bahan bergantung kepada beberapa faktor. Arahan akan berdasarkan beberapa perkara:

 1. Besarnya anggaran keluarga.
 2. Gaya pedalaman.
 3. Hasrat peribadi pelayan wanita.

Misalnya, jika dapur dibuat dalam gaya moden, maka pilihan yang sangat baik untuknya akan menjadi tenggelam yang diperbuat daripada keluli tahan karat atau batu buatan. Untuk dapur, dibuat dalam gaya klasik, pilihan terbaik adalah seramik atau batu buatan.

Produk keluli tahan karat

Keluli tahan karat, mungkin, bahan yang paling popular untuk mencuci kereta. Model moden keluli tahan karat, yang dihasilkan oleh pengeluar terkenal, mempunyai perbezaan yang jelas dari pendahulunya masing-masing dari segi ciri-ciri dan kualiti bahan itu sendiri. Benar, dan kos mereka akan menjadi lebih mahal.

Komposisi keluli tahan karat berkualiti tinggi mengandungi nikel dan krom. Komponen ini membuat glitter produk dan melindungi mereka dari kakisan.

Satu-satunya kelemahan utama sinki logam adalah bunyi bising. Walau bagaimanapun, masalah ini umumnya diselesaikan oleh pengeluar. Khususnya, model dihasilkan daripada keluli tebal, dilengkapi dengan penyerap bunyi di bawah mangkuk yang diperbuat daripada bahan lembut.

Pencuci sedemikian boleh glossy atau matte. Kadang-kadang di permukaan mereka adalah invois.

Nasihat! Terdapat cara yang sangat mudah untuk mengesahkan kualiti keluli tahan karat. Untuk melakukan ini, gunakan magnet. Sekiranya bahan itu benar-benar berkualiti, maka magnet akan meluncur ke permukaannya.

Produk dari seramik

Sinki seramik.

Sinki seramik.

Produk yang diperbuat daripada seramik mempunyai penampilan yang sangat berkesan, bergaya dan cantik. Jika kita bercakap tentang sinki seramik yang berkualiti, mereka sangat tahan terhadap pelbagai kerosakan mekanikal (bertentangan dengan pendapat yang ditetapkan), tidak takut pada calar, bahan kimia rumah tangga dan suhu tinggi. Anda boleh meletakkan permukaan seramik dengan kuali panas atau kuali, letakkan makanan beku di atasnya. Tenggelam seramik adalah mudah dibersihkan.

Mengambil kira semua ciri-ciri ini, anda sendiri boleh menjawab soalan itu: "bagaimana dapur sinki lebih baik". Tetapi terdapat juga kekurangan dalam model-model ini, yang berat dan kerapuhan relatif.

Artikel yang dibuat daripada batu tiruan

Kekurangan utama mereka adalah harga yang agak tinggi. Tetapi kelemahan ini boleh dikompensasikan oleh ciri-ciri teknikal yang tinggi. Di samping itu, produk tersebut sangat mesra alam dan sesuai di kawasan dapur hampir mana pun.

Mereka mudah dibersihkan dan mudah menahan pemanasan sehingga +280 darjah dan menyerap bunyi yang dipancarkan dengan menuang air. Bahan kimia juga tidak mengerikan untuk mereka.

Sinki komposit.

Sinki komposit.

Kesimpulannya

Berdasarkan maklumat yang diterima, anda sendiri harus membuat keputusan untuk dapur yang terbaik. Tetapi untuk pilihan apa pun pilihan anda telah jatuh - melihat produk yang berkualiti, kerana ia kelihatan lebih baik, mesra alam dan mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang. Maklumat mengenai pemasangan tenggelam boleh didapati di bahan video dan artikel di laman web kami (baca juga bagaimana cara memasang tenggelam di dapur).

Galeri

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2