Правилно зонирање кухиње (51 фотографије): како дизајнирати различите области функционалности

Данас многи покушавају да прекину постојеће стереотипе, покушају да организују простор тако да им помаже да живе угодније, уживају све предности цивилизације.

Због тога је често могуће видети покушаје комбиновања два суседна простора у којима се чита јасна подела унутрашњости у функционална подручја. Израђује се на различите начине. Најчешће, на примјер, видећете зонирање кухиње са тапетама, ријетко и другим конструктивним елементима.

зонинг китцхен

Како идентификовати функционалне области

А које су методе зонирања уопште? Како можете претворити исту кухињу у дио стана без повреде његове основне функције? Постоји много пријема. Које? Хајде да разумемо.

Зашто је толико важно поделити простор у функционална подручја

грамотное-разделение-функциональних-зон

Компетентно одвајање функционалних области

Специјалисти једногласно тврде да једно велико обједињено подручје, у којем нема јасне подјеле у појединачне секторе, врло брзо почиње да угњетава и спречава осећање као власник властитог стана.

Зашто? Да, зато што је просечном човеку чисто психолошке потребе хотелске зоне да се разликују у значењу и садржају практичних задатака.

  • Важно је да се не осећа иза празан простор, када једемо, потребан нам је кутак који омогућава приватност за квалитативно изврши задатак. Потребно нам је постојање различитих места, што нам омогућава компетентно управљање простором. Због тога, место где је храна припремљена, мора се некако одвојити од места где га узимамо.
  • Варијанте зонирања формирају се узимајући у обзир општи стилски концепт дизајна. У сваком случају, неопходно је осигурати да кухиња не изгуби производњу, тако да се морају испунити одређени захтјеви за пуњење унутрашњости.
  • Радна површина је везан за комуналије, потребно је да подржи зид, осим те опције, када је део кухињских елемената је пребачен у простору испод прозора. Потребно је унапред планирати расвјету и пренијети га на све радне површине.
  • Обилазница, по правилу, организована је близу извора природног светла, далеко од места главне делатности. Обратите пажњу, у свему је неопходно пронаћи компетентне пропорције, организовати простор тако да и кухиња и трпезарија нису оштећени, због повреде одређене функционалности. А ипак за столом и столицама додељено је удобније место, окренуто према светлости, мирно и отворено.

Прочитајте и чланак "Зонинг кухиње и дневне собе: популарни начини".

Прелазни моменти из једне зоне у другу

Означавајући границе једне локације, важно је размотрити све: ко већину времена проводи на радним површинама, шта породица жели, које боје воле све своје чланове, и који стил они преферирају. Можете разликовати и означавати границе на различите начине.

Сек

и трпезарију

Зонирање по сексу

Подна облога је саставни део укупног дизајна. Можете користити различите материјале за дизајн пода, чиме ћете направити јасну линију раздвајања између кухиње и трпезарије.

Решење би требало да буде занимљиво, практично и естетско. Идеална комбинација материјала - керамичких плочица и паркета, гранита и инжењерске табле.

Можете разликовати зоне тако што ћете комбиновати не само различите текстуре, већ и различите боје, контраста. Изгледа веома лепо, простор остаје простран, али визуелно има јасан функционални оквир.

1

Керамички гранит за подове кухиње - погледајте овде.

Подиум

Правилно зонирање кухиње (51 фотографије): како дизајнирати различите области функционалности

Подијум у кухињи

Уобичајени корак је двадесетак центиметара висок, може драматично промијенити изглед било које собе. Помаже да се маскира разне инжењерске везе, значајно штеди простор у соби.

Најважнија функција подијума је чисто зонирање простора. Разлика у висини за било ког од нас је визуелна граница, наглашава доминантни објекат, наглашавајући га из заједничког простора. Било који део собе, ако се креће изнад свог другог дела, постаје веома пријатан и атрактиван.

Све што се непрестано ставља на висок степен постаје главно, стекне значајан статус. Уз помоћ подијума, искусни дизајнери лако прилагођавају геометрију простора.

На пример, у издуженом простору, "сцена" постављена између два угла доноси хармонију и поредак. Угаони корак даје комбиновану просторију динамичности, али само ако висина плафона дозвољава његову изградњу.

Подијум је аутономни део, тако да је потребно додатно осветљење. Ако ставите кухињу на њу, опција жичне шине неће радити.

Неопходно је поставити монолит, није тешко направити то с властитим рукама. Постоји детаљан видео који омогућава детаљно растављање карактеристика технологије за монтажу.

Обрати пажњу! Монолитне прамчани токови су израђени од бетона или цементног песка. Они су издржљиви, на влагу отпоран, али тешка, не сваки спрат може да издржи огроман корак, тако да његова изградња треба да се сложе са стручњацима.

Постоји још једна могућност за постављање пјешачења - конструкција металне или дрвеног оквира. Ова опција има лагану тежину, има више функционалности, јер је лако формирати додатни систем за складиштење у формираним нишама. Али за овај дизајн, не може се ставити сваки сет кухиње.

Увек на бескрупулозној скупштини постоји ризик од формирања пауза. Да, а цена ове опције биће много већа од монолита. Због тога стручњаци препоручују пажљив приступ избору овог метода зонирања.

Вишеслојни плафони

Зонироват комбиновани простор може бити преко вишеслојног плафона. Они вам омогућавају да креирате оригинални дизајн који наглашава особине сваког одређеног сајта.

У просторији где практично нема партиција, функционалне области се успешно формирају додатним нивоима плафона. Погледајте фотографије, они још једном доказују да су декоративне могућности комплексних плафона готово неограничене.

Правилно зонирање кухиње (51 фотографије): како дизајнирати различите области функционалности

Вишеслојни плафони у кухињи

На пример, у трпезаријској зони овал који понавља геометрију трпезарије ради добро, или сложени образац који понавља посебну линију завршне обраде пода. Вишеслојни плафони могу имати различите облике.

Најчешћи класична геометрија или савијеним, сферичне облици и комбинацијама закривљених нивоа линије троугла замахује релативна на основну премаза.

Понекад штуцно обликовање, оригинални вијеначки системи, само апстрактне дизајнерске композиције. Наведите постојеће опције - нема смисла. Много их има, а сви се савршено суочавају са назначеним конструктивним задатком.

Остали елементи архитектуре

Правилно зонирање кухиње (51 фотографије): како дизајнирати различите области функционалности

Како одвојити кухињу из трпезарије

Такође можете поделити простор помоћу других архитектонских елемената.

Ово се може урадити уз помоћ

  1. Ниске стационарне партиције. Лако се могу градити од блокова од пене, стаклених блокова, дрвених решетки или инсталирати провидне полице.
  2. Сваки простор је лако визуелно подијелити користећи лук, колона или кроз нишу. Употреба таквих техника често диктира карактеристике самог изгледа. Слични ступци помажу у стварању осећаја тачног архитектонског волумена. Глатка закривљена линија лука ствара коморност.
  3. Ради одлично бар цоунтер. Може се ефикасно пребити стварањем масивног острва, који ће из кухиње постати део технолошког процеса, а из трпезарије - одличног дизајнерског објекта.
  4. Јасно дели простор и другачије декорација. У пространој просторији, радна површина је означена тамнијим бојама, изабрана су друга позадина, а затим се визуелно мијења простор. Изгледали су једнако украшени зидови и светле декоративне тачке. Одабир предњег дела радне површине кухиње, учинити је сочним, контрастним, занимљивим, увек ће привући пажњу и формирати тачну перцепцију функционалних особина простора.

Барски бројач за кухињу - погледајте овде.

Светло

Правилно зонирање кухиње (51 фотографије): како дизајнирати различите области функционалности

Зонирање са светлом

То је светлост која помаже у вођењу потребних линија, помаже у правилном управљању комбинованим простором. Рад у собу је осветљен интензивно и практичном, трпезаријом, напротив, то је лако за декорацију путем декоративне расвете.

Ако само спустите дугачку лампу преко трпезарије, која ће светлети сјајно, само на столу, не можете ништа више учинити. Један такав детаљ може да замени све друге технике.

Генерализација на тему

Правилно зонирање кухиње (51 фотографије): како дизајнирати различите области функционалности

Дизајн јединственог простора

Постоји много начина за стварање визуелних граница функционалних зона. Може бити другачија тапета на зиду, јасан распоред цвијећа у посудама на поду, и кориштење посебних архитектонских елемената.

Најважније је постићи одређену хармонију, која, упркос јасној подели, може учинити зграду јединственом целином. Аутономија делова треба само наговестити, али заправо покушати да их интегришу једна другој.

Постоји инструкција да разумијете шта је значење такве измене. Подијелите зону комбиновањем.

Очувајте стил у свему, посебно у малим детаљима. Важно је да се у свим компонентама читају исти ритмови, онда ће ситуација бити угодна.

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

43 − = 38